Fotografera hud

Den absolut vanligaste frågan jag får är om jag använder speciella ljus och / eller filter för att få hud att se jämn, sensuell och hälsosam ut. 

När jag fotograferar hud, vilket sker så gott som dagligen blir det rätt många bilder och det gäller att bilden är så bra som möjligt för att efterbearbetningen ska bli så snabb som möjligt. Jag bearbetar bilder betydligt mindre idag än när jag började fotografera hud. Det tar tid och ett par osannolika misstag att hitta den stil man gillar.

Vad jag gör är ingen större hemlighet, jag använder fukt och ljus. Jag vill ha dewy-looking skin i mina bilder. Huden ska se hälsosam ut.  Som om fukten kommer inifrån. Förutom en dewy-look så vill jag också se skuggor och ljus på huden. Enklaste sättet för att få fram det är återigen fukt och bra ljus. Solljus eller studioljus. 

Ljuset ska ”skulptera” huden, lyfta fram ljus och skuggor. Hud utan ljus och skuggor ser ”död” ut. Vilken typ av ljus du väljer beror självklart på vilken typ av fotografering det handlar om. Fitness kräver mer fukt och en lite ”oljigare” hud för att få fram de rätta skuggorna och framhäva muskler. För morgongåvor, glamourfoto och tidningsfotograferingar använder jag torrare, oljebaserad fukt ihop med ljus. Hur mycket fukt och vilken typ av fukt och ljus påverkar självklart hur mycket tid du behöver lägga på redigering av bilderna. Det bästa är om redigeringen bara behöver förstärka eller förminska själva originalbilden.

Jag är passionerat förtjust i ljus och hur det påverkar bilder. Det betyder inte att jag använder mer än en till fyra ljuskällor. Det viktiga är att det blir bra ljus. För förskönande skuggor och highlights behöver ljuset falla så att det skuggar under det du vill framhäva. Om jag tex. vill framhäva kindben, vill jag ha skuggan ska förstärka undertill, den ska lyfta, inte dra ned. Jag lägger den aldrig över själva kindbenet, detta är självklart viktigt redan vid val av makeup. Samma sak gäller för nyckelben och andra populära utskjutande delar. Jag vill att skuggan ska förstärka. Skimmer-produkter kan vara fina i verkligheten, i min studio passar de sämre. De ger en spretig lyster i jämförelse med en fuktad hud. 

Efterbehandling av bilderna beror på slutanvändaren, för magasin är det några timmar frequency separation, för de flesta andra bilder använder jag lite snällare ljus, softlight dodge & burn. That´s enough!