Fotosmink

 

Förutom att det är fantastiskt roligt är fototsmink idag en viktig del av modern porträttfotografering. För mig är en bra sminkning och rätt ljus huvudprioritet vid all fotografering. Det underlättar efterarbetet och hjälper ljuset att mejsla ut ditt ansikte. Rätt utfört ger det också ett naturligare slutresultat. Ett fotosmink kan du även använda dig av när du vill ta snygga selfies och inte har tillgång till professionella efterbehandlingsmetoder. Fotograferar du dig hos mig kan du alltid lägga till en sminksession.

Det du behöver tänka på är att kameran ”stjäl” ca 25% av ditt smink och att du därför behöver kräma på lite x-ra inför en fotografering. Fotosmink är väldigt täckande och i praktiken en blandning av kontursmink och lite lager på lager. Det är kanske inget du vill vardagsshoppa i. Innan du väljer vilken typ av smink du ska använda är det bra om du vet vilken typ av fotografering du ska göra; kommersiell, privat, glamour etc. Vilket ljus som ska användas och hur det kommer att påverka. Det finns dock en bas som du alltid kan utgå ifrån som din kanvas innan du väljer det smink och de färger som är precis rätt för din fotografering. 

Vilka verktyg du använder är väldigt personligt. Själv använder jag rena fingrar, beautyblender och bra borstar.
1. Börja med att smörja in hela ansiktet med en primer eller en BB-kräm.
2. Använd en bra flytande foundation i din egen hudton i HELA ansiktet (även ögonlock). Tänk på att den foundation du köpte när det var sommar kanske är för mörk när det är vinter och du inte längre är brun över hela kroppen…
3. Fortsätt med en täckande kräm (inte överallt) över ögonlock, näsa etc. Jag använder RCMA VK Palette nr 11, Cover FX Total Cover etc i studion men det finns flera bra alternativ.
4. Korrekturstick, kräm etc på utvalda ställen (under ögonen om du har mörka ringar) (över ärr och synliga blodkärl)
5. Concealer under ögon och där det är lämpligt på just dig.
6. Med en foundation som är ljusare än din hud (ca 2 steg) och en som är mörkare (inte för mörk, bättre att öka skuggningen i efterhand isf) kan du nu med hjälp av borstar eller en beautyblender stärka konturer i ansiktet, se bild. Det hjälper studioljuset (rätt använt) att lyfta fram dina konturer. Hur du lägger konturerna beror lite på utformningen av ditt ansikte. Finns massor av bra instruktionsvideor på youtube. Jag har gjort två varianter i bilden nedan, en på höger och en på vänster sida av bilden som jag använder mig av i mitt ansikte. Om bilden är lite urringad eller för glamourfoto så kan du med fördel förstärka dina nyckelben, väl valda muskler etc.

fotosmink

7. Blenda noga så att du inte får skarpa kanter i ansiktet.
8. Fäst ditt fotosmink med ett opigmenterat löspuder (translucent). Makeup forever har ett bra HD-puder till detta. Glöm inte läppar och ögonlock.
9. Använd konturpuder för att ytterligare stärka ansiktsdrag, förminska eller förstora. Igen, undvik för mörka, skimrande eller röda skuggor. Svårare att ta bort än att lägga till i ett fotografi.
10. Nu är din kanvas färdig för att målas med lämpliga läppstift, rouge, ögonskuggor, vad du vill.

Hur mycket kontursmink du vill använda beror självklart på ansiktsform och ålder. Jag är 49 och undviker t ex för mycket kontursmink under kindbenet. Är du yngre och har ett rundare ansikte kan du skugga mer. Du ska dock alltid använda mer highlight än skuggor inför en fotografering. Och undvika foundations med för mörka pigment eller som innehåller mycket röda pigment. Nedan är två bilder tagna vid samma tillfälle och med samma ljus. Den övre visar ett ansikte utan och den undre samma ansikte med fotosmink. Läppar och franslinjer är tatuerade. Som du ser är det inte meningen att du ska se jättesminkad ut om du inte vill, det är din hudton som ska jämnas ut. Du kan självklart använda ditt kontursmink till att få ex näsan, pannan att se mindre eller större ut, kindbenen mer markerade eller ge ett intryck av plutande läppar. Nästa steg är för den som vill lägga på ögonsmink, rouge och läppstift.

fotosminkfotosmink

Min favorit för glamourbilder är airbrush smink. Väldigt lite retouchering krävs. Studioljuset är förstås avgörande för att det ska fungera. Jag ska visa vad jag menar. fotosminkDet smink som använts här är Diorflash. Lyster i toppklass. Kostar lite mer och inget för alla kunder men underlättar efterarbete med 92 procent. Nackdelen med det här fotosminket är att det inte kan användas till bilder som ska vara ”vardagsnaturliga”. Det är täckande, om än på ett snyggt sätt. Har du en kund som vill se naturlig ut så använd vanligt smink. Detta kräver också mycket av den som använder det och får absolut inte vara för mörkt i tonen, då förlorar du lystern när du tonar ned det i photoshop.  fotosmink Det jag har lagt till i photoshop är ögonsmink och ett ljusfilter, jag kan inte ha maskara och tycker inte om ögonskugga.


Bilden nedan är från min fotokonst-serie http://kimpaulin.se/fotokonst-och-fine-art/  Lycka till!

fotosmink