Selfies – tips på hur du med enkla medel kan förbättra dina selfies

Självporträtt eller selfies är för mig ett utmärkt sätt att testa vinklar, ljus och rekvisita inför en kommande fotografering. Att vara sin egen försökskanin är utvecklande och inspirerar till nya idéer. Du kan porträttera dig som vem som helst eller i vilken karaktär du vill. Du kan ensam styra och testa åt vilket ”håll” du vill gå, vilka poser, ljus, kostymer och miljöer som passar dig. Hur resultatet ska bli bestämmer du själv. Det ger dig full kontroll och lär dig att använda ansikte och kropp  på ett nytt sätt. Och det gör dig bekvämare framför kameran. 

Vare sig du tar selfies eller poserar inför någon annan finns det några saker som det kan vara bra att tänka på innan. Exempel på detta kan vara:

Vad vill jag förmedla?
Vilken bakgrund har jag?

Var är ljuset?
Hur är jag klädd?
Hur är jag sminkad/om?
Vilken frisyr har jag valt?
Vad förmedlar mina ögon?
Vilket ansiktsuttryck ska jag välja? 

Selfies behöver inte vara perfekta bilder. Det viktigaste är att de är ”tillräckligt” intressanta (de som redan känner dig kräver lite mindre än om du försöker nå ut till nya människor) och ”talar” till betraktaren. Det första du bör fråga dig innan du tar din selfie är vad du vill säga med din bild. Vad är det du vill förmedla? Vad vill du sälja?

Att du är vacker och muskulös
Rund, vacker
H
ar roligt
Är ledsen/fundersam/upprörd
Känner dig fantasi- och lekfull
Att du upplever något du vill dela med dig av
Är i allmänt behov av bekräftelse/uppskattning (likes)

Listan kan göras lång och du har säkert en del att fylla i. Svaret styr vad du fyller bilden med. Miljö, ljussättning mm

Den andra frågan handlar om vilka känslor du vill väcka. Svaret på denna fråga styr hur du klär dig, om du klär dig och vilket uttryck du väljer.

När du tar selfies får du själv söka och hålla koll på ljuset. Detta kan vara en utmaning för den som är ovan. Sök dig fram till din stil. Belys hela ansiktet eller bara halva (Rembrandtljus)

Använda spegel för selfies
Oavsett vilken typ av kamera du tar dina selfies med är det viktigt att du håller den stilla. Om du använder en mobilkamera behöver du hålla den en bit ifrån dig för att undvika att den hamnar för nära ansiktet och förstorar din näsa. Många tar sina selfies via en spegel eller ser sig i spegeln samtidigt. Problemet med det är att kameran sällan hålls i samma riktning som spegeln. Ögonen är riktade mot spegeln eller nedåt. Medan spegelbilden ser fantastisk ut är det få som klarar av att hålla sin mobilkamera stilla i rätt vinkel vilket får till följd att bilden blir mer eller mindre förvrängd. Spegeln får dig också att tappa fokus på vad du ska göra med dina ögon. Vill du ha stöd av en spegel så tänk på hur den förhåller sig till din linsöppning och placera dig själv därefter. När du är nöjd med ditt ansiktsuttryck så vrid dig försiktigt utan att bli stel i samma pose och uttryck mot linsöppningen. 

Kim Paulin

Ögonen
Vare sig du tittar in i kameran, till sidan eller håller ögonen slutna anser jag att ögonen är det viktigaste  när du vill att din selfie ska tala till betraktaren. (Du kan självklart säga en hel del genom att fotografera din vältränade nacke eller eleganta bakdel). Är dina ögon spända förändras hela ansiktet. Spända ögon ger rynkor i pannan, drar tillbaka munnen och ger dig extra ovälkomna linjer. Det kan vara lätt att tro att man kan uppnå ”sug” i blicken genom att dra in hakan. Så är icke fallet, om du drar in hakan förlorar du halsen och ser möjligen sträng ut. Slappna istället av och fixera blicken utan att tokstirra, håll huvudet rakt även om du lutar dig till sidan, dvs dra det inte fram eller tillbaka i förhållande till halsen. Halsen är viktig om du inte vill öka intrycket av ”tjurnacke”. 

Munnen
Vill du ta en sensuell / sexig / porrig bild så är det lättare att uppnå önskad effekt om du håller den stängd. Låt munnen vara avslappnad oavsett om du ler eller inte. Lättast att uppnå detta är om du sänker dina axlar och slappnar av med ögonen. Vill du nödvändigtvis pluta med läpparna, har sett att allt fler män också gör det i sina selfies, så var noga med att ”le” med ögonen om du inte vill se grym eller skräckinjagande ut. 

Halsen
Detta är, tro det eller ej, en väldigt viktig kroppsdel. Hur du håller hakan styr till stor del hur mycket av din hals som syns. Du kan gärna luta på huvudet men fotografera då i samma riktning och håll dig rak i förhållande till halsen.

Axlarna
Sänk, sänk, sänk. Vill du posera genom att sätta en hand i ditt hår så tänk på att dra tillbaka axlarna ordentligt. Detsamma gäller om du vill hålla ena handen i sidan på kroppen. 

Män, bröst och speglar
Om jag börjar med mäns selfies med nakna bröst så finns det idag mängder av dem på bl a instagram. Oftast är de fotograferade vid eller via en spegel av en man med plutande läppar, hårda ögon = ihopdragen panna och med en mobilkamera vinklad snett uppåt. Inget fel på det, men med enkla medel kan denna bild lätt förbättras. Vill du ha stöd av en spegel, en ganska god idé, så ha den rakt framför dig. Välj pose i spegeln men titta sedan mot eller förhåll ansiktet till kameran istället för till spegeln. Ha gärna en intensiv blick men slappna av i området kring ögonen så att du inte drar ihop pannan, prova gärna innan fotograferingen så att detta sitter. Vill du pluta med läpparna så gör det isåfall ordentligt, inget mellanting. Kanske är det riktat mot en speciell person, vad vet jag. Pussar är ju alltid trevligt. Tillbaka till det manliga bröstet. Naket eller påklätt, dra ned och tillbaka axlarna och experimentera dig fram. 

Kvinnor och bröst
Naket, urringat eller i underkläder. Prova att sänka och dra tillbaka dina axlar och hålla armarna ifrån kroppen i olika poser tills du hittar din egen stil och det som passar dig. Glöm inte att ögon spelar en stor roll om du vill skapa en sensuell bild. Undvik att titta nedåt och trycka ihop brösten så att de ser större ut än huvudet, en ej helt ovanlig syn bland selfies på ex. instagram. 

Sensuella selfies
Sensuella bilder är för alla och har inget med kroppsform eller skönhet att göra. Sefies är ett utmärkt sätt att hitta din inre sensualism på. Smaken är ju som baken och det fina med sefies är ju att du kan göra det du själv tycker är sensuellt eller sexigt. Personligen tycker jag att lättklätt är sexigare än helnaket. Det som gör en person sensuell och sexig stämmer ju inte alltid på nästa så du får prova dig fram. Lek och ha kul. Hör du till dem som inte tycker att det är kul, låt bli. 

Fantasy
I fantasybilder placerar du dig i en fantasi genom kläder, miljö eller tanke. Här kan du verkligen leva ut dina fantasier, utmana rädslor och drömmar. Det är bilder som kräver lite mer planering. Bakgrunder kan du bygga själv eller köpa på lämplig fotosida. Du kan också fotografera olika föremål separat och klippa in dem i din bild. Du får själv spela huvudrollen.

Croppa?
Intrycket av din selfie förändras mycket när du croppar eller beskär bilden. Vill du ha en mer intensiv selfie låter du betraktaren komma nära. Lek och prova!

Filter
Ett filter kan ändra fokus, färg, mjukhet etc. Idag finns det mängder av olika appar som erbjuder allahanda fotofilter, det är bara att prova sig fram.

Kreativitet och inspiration


Kreativitet är en process. Ta kontroll över den. Titta på andras selfies och spara dem du gillar för inspiration. Hur har de använt färger, ljus, miljö och make up? Gör dina egna ”mood boards” där du samlar färger och bilder du vill ha till olika fotografier.

Kom ihåg att det är lättare att minnas något som är originellt och intressant än det som är perfekt. Det behöver inte vara tekniskt korrekt eller vackert, lek dig fram tills du hittar ett resultat där du känner dig hemma.

©Kim Paulin